‘Pas dahulu, tidak seperti sekarang’ – Nik Omar

KOTA BHARU: Calon Parti Amanah Negara (Amanah), Nik Omar Nik Abdul Aziz mendakwa, pendekatan Parti Islam Se-Malaysia (Pas) dahulu adalah berbeza dengan sekarang.

Menurut beliau, walaupun dasar parti Islam itu masih dikekalkan tetapi legasi yang dibawa bekas Mursyidul Am Pas, Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat tidak diteruskan.

“Apa-apa pun, kita kena hormat dengan pendekatan yang dibawa oleh pemimpin sekarang,” katanya

Beliau turut menjelaskan kerjasama berbilang kaum dalam politik merupakan tunjang dalam membina Malaysia ke arah lebih baik.

Kata Nik Omar, 53 tahun, yang bakal menggunakan tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Dewan Undangan Negeri (N.06) Chempaka dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) pada 9 Mei ini, perbezaan dan persepakatan perlu diraikan.

“Kita kuat kerana kita berpegang pada Islam tetapi jika kita ingin maju ke depan, kita perlu meraikan perbezaan dan bersepakat,” kata beliau dalam satu temu bual eksklusif di Facebook Astro AWANI dan platform Digital, awal petang Rabu.

“Kesepakatan ini bertujuan membentuk satu kerajaan yang baik. Apabila negara diperintah oleh kerajaan yang baik, ia memberi manfaat kepada semua rakyat tanpa mengira sebarang perbezaan,” jelasnya lagi.

Atas dasar itu, Nik Omar yakin bahawa tiada gabungan yang mampu mengambil alih pemerintahan negara melainkan Pakatan Harapan.

Beliau berpendapat, Islam bukan diturunkan untuk memberi rahmat kepada sesetengah kaum tetapi kepada semua umat manusia termasuklah makhluk yang lain.

~ Astro Awani

Related posts

Leave a Comment